Αντιμετώπιση Αιμορροΐδων

Ο πρωκτικός σωλήνας διαθέτει σχηματισμούς αγγείων και φλεβών που τροφοδοτούνται μέσω των αρτηριοφλεβικών επικοινωνιών. Οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί αποτελούν τις αιμορροΐδες, οι οποίες παρέχουν υποστήριξη στο μηχανισμό της εγκράτειας και έλεγχο των κενώσεων. Οι εκφυλιστικές επιδράσεις της γήρανσης μπορεί να αποδυναμώσουν ή να προκαλέσουν βλάβες στις αιμορροΐδες, οδηγώντας στην κάθοδο και την πρόπτωση τους. Η κατάσταση αυτή προκαλεί την εκδήλωση φλεγμονής και διόγκωσης, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω από καταπόνηση, ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, τον παρατεταμένο χρόνο στην τουαλέτα και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με συντηρητικούς τρόπους, όταν αυτές βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ποσοστό ανακούφισης στον ασθενή.

Ωστόσο, η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να προληφθεί προτού μετατραπεί σε παθολογική και προκαλέσει την έξαρση δυσάρεστων συμπτωμάτων, καθώς η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με συντηρητικούς τρόπους προσφέρουν σημαντική διευκόλυνση στον ασθενή. Η βέλτιστη μορφή πρόληψης της πάθησης είναι η επίτευξη φυσιολογικών κενώσεων και η πρόληψη ή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Σε αυτή την περίπτωση, οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της κένωσης χωρίς να προκαλείται καταπόνηση.

Η κατανάλωση μιας υψηλής σε φυτικές ίνες διατροφή, συμβάλλει στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει πλήθος φρούτων και λαχανικών όπως μπρόκολο, ακτινίδια, αβοκάντο, αχλάδια και μήλα. Η κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως αλλά και οσπρίων βοηθά σημαντικά την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Η άσκηση, το περπάτημα και η προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο αυξημένος χρόνος παραμονής στην τουαλέτα, καθώς προκαλεί σημαντικό ποσοστό καταπόνησης στο έντερο. Όταν η προσπάθεια κένωσης διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωθεί τις αιμορροΐδες να παρουσιάσουν φλεγμονή και πρόπτωση. Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν την υιοθέτηση σωστής υγιεινής στην πρωκτική περιοχή. Αυτή περιλαμβάνει το πλύσιμο με ζεστό ή χλιαρό νερό με τη λήξη κάθε κένωσης.

Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν την εφαρμογή τοπικών αλοιφών, οι οποίες διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτά περιέχουν έναν συνδυασμό τοπικών αναισθητικών, κορτικοστεροειδών, στυπτικών και αντισηπτικών, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κνησμού και της δυσφορίας που προκαλεί η αιμορροϊδοπάθεια. Η μακροχρόνια χρήση αυτών των σκευασμάτων ωστόσο θα πρέπει να αποθαρρύνεται, ιδιαίτερα των στεροειδών κρέμων, οι οποίες μπορούν να βλάψουν μόνιμα ή να προκαλέσουν έλκος του περιπρωκτικού δέρματος.